Jinekomasti Hakkında Sık Sorulan Sorular

Erkekte meme büyümesi çözümü için mutlaka ameliyat mı gerekli?

Jinekomasti tedavisi, ergenlik dönemi harici ve altta yatan bir hastalık nedeni ile oluşmamışsa cerrahi tedavi gerektirmektedir. Rahatsızlık genelde estetik ve psikolojik sorunlar doğurduğundan hastanın eğer ameliyat masraflarını karşılayacak maddi durumu yoksa ameliyat tarihine kadar düzleştirici jinekomasti atletlerini kullanarak jinekomastinin neden olduğu fazlalıkları gizleyebilir.

 
Jinekomasti ilaçlarla tedavi edilebilir mi?

Cerrahi jinekomasti tedavisinde altın standarttır. Cerrahiye karşı olan bazı hastalarda testesteron, clomifen ve tamoksifen gibi östrojen karşıtı ilaçlar ve danazol ile sınırlı bir başarı elde edilebilmiştir. Ancak bu ilaçların çok fazla yan etkileri olduğu unutulmamalıdır.

 
Jinekomasti meme kanseri riskini artırır mı?

Tüm meme kanserlerinin sadece %1'i erkeklerde görülmektedir. Meme kanseri gelişmesi için jinekomasti olması riski artırmaz. Sadece Klinefelter's sendromunda meme kanseri riski 60 kat artmaktadır. Sonuç olarak jinekomasti meme kanseri riskini artırmaz.

 
Meme büyümesi özellikle ergenlik döneminde psikolojik problemlere neden olur mu?

Ergenlik ve bunu takip eden genç erkeklik döneminde, kendi ve karşı cinsin vücudundaki değişimleri son derece yakından takip eden gençler; vücudunda oluşan ve karşı cinsin seks karakteri olarak tanımlanan meme büyümesini doğal olarak utanç verici bulabiliyor. Bu nedenle en kolay çözümü de vücudunu saklamakta buluyor ve kendini toplumdan soyutluyor. Bu kişiler, arkadaşlarının yanında soyunmaktan çekinir ve denize dahi girmezler. Bazen içine kapanık, bazen de agresif olabilirler. Aileleri onlara yardımcı olmazsa, bunalıma girebilirler. Zira yanlış bir düşünce ile kendilerinde erkekliğin az olduğunu zannederler. Ayrıca arkadaşlarının kendisiyle alay etmesi de onları üzer ve birçok sorun yaratır.

 
Jinekomasti ameliyat sonrası memenin tekrar büyüme riski var mı?

Ameliyat sonrasında eğer yağ dokusu mevcutsa hastanın aşırı kilo aldığı durumlarda (15-20 kg) meme bölgesinde bir artış olabilir, Bunun haricinde ameliyat sonucu tekrar eski hale geri dönmesi söz konusu değildir.a

 
Jinekomasti ameliyatı kaç yaşından itibaren yapılabilir?

Belirli bir yaş sınırı olmasa da jinekomastinin neden olduğu fazla göğüs gelişimi ergenlik dönemi sonrasında kendiliğinden geçebilmektedir. Ergenlik dönemi bitiminden itibaren yani (kişiye göre değişmekle beraber) yaklaşık 17 yaşından itibaren bu ameliyat yapılabilir. Birey, memeleri büyüdüğü anda gerekli tetkikler yaptırır ve en kısa zamanda bunlara müdahale edilirse, psikolojik sorunlar da önlemiş olur.

 
Ameliyat ne tür anestezi ile yapılır?

Ameliyat bazen lokal bazen de genel anestezi ile yapılabilmektedir. Ameliyat sonrası hasta hastanede kalmaya ihtiyaç duymadan hemen evine geri dönebilmektedir.

 
Jinekomasti ameliyatı ne kadar sürer?

Ameliyat, memenin büyüklüğü ve uygulanan yönteme bağlı olarak ortalama 45-90 dakika arasında sürmektedir.

 
Jinekomasti ameliyatı sonrasında ağrı olur mu?

Ameliyat gecesi, dokuların altına verilen uzun etkili lokal anesteziklerden dolayı hiç ağrı olmamaktadır. Sonrasında 1-2 gün çok hafif ağrılar olabilmektedir.

 
Ameliyat sonrasında ne kadar süre ile korse takılmalıdır?

Hastanın durumuna göre 1 hafta ile 1 ay arasında değişebilmektedir. Bu sayede meme dokusu yeni yerine daha sıkı yapışmaktadır. Ameliyat sonrası jinekomasti atletleri için bknz.

 
Ameliyatsız çözümler var mıdır?

Tedavide izlenecek yol hastanın yaşına bağlıdır. Ergenlik döneminde jinekomasti kendi kendine kaybolabilmektedir. Bu dönemde ileri jinekomasti olgularında bir endokrinoloji uzmanı kontrolünde tıbbi tedavi de uygulanabilir. Jinekomastinin altında yatan tiroid, karaciğer ya da böbrek hastalıkları, ya da jinekomasti oluşturacak ilaç ve madde kullanımı gibi sebepler varsa öncelikle sebebin ortadan kaldırılmasına yönelik bir tedavi programı uygulanmalıdır. Hasta ergenlik dönemini geride bırakmış ve hala jinekomasti rahatsızlığı devam ediyorsa, jinekomastinin altında yatan herhangi bir sebep yoksa bu durumda uygulanacak tek tedavi seçeneği cerrahidir. Bu durumu, spor ya da diyet programları ile ortadan kaldırmak mümkün değildir. Cerrahi tedavi ile fazlalık dokuların çıkarılması görünüm ve ağrı yönünden hem fiziksel hem de psikolojik rahatlama sağlar.

 
Jinekomasti ameliyatı sonrasında iz kalır mı?

Göğüslerin büyümesinin nedeni bu bölgede yağlanmanın artışı ise liposuction ile fazla yağ dokusu alınınca göğüsler küçülür. Liposuction yapıldığında işlem küçük deliklerden yapıldığı için ameliyat izi oluşmaz. Ancak esas olarak memelerdeki bez dokusunun büyümesi ön planda ise meme başının altından yarım ay şeklinde yapılan kesi ile fazlalık doku çıkarılır. Her keside iz kalır ancak bu bölgede iki rengin birbirine geçiş hattı olduğundan dolayı bu izler fazla dikkat çekmez. Deride sarkma eğilimi olan fazlalıklar varsa bu fazlalıkların çıkarılması durumunda iz kalır.

 
Jinekomasti ameliyatının riskleri nelerdir?

Asimetri (iki taraf arasında fark), hematom (deri altında kan birikimi), seroma (deri altında sıvı birikimi), meme başı nekrozu (doku çürümesi) ve infeksiyon oluşabilir. Ancak doku kaybı ve infeksiyon görülme olasılığı çok çok azdır. Ameliyat sonrası koruyucu olarak antibiotik kullanılır. Göğüs derisinin yapışması ve oluşacak sıvı toplanmasının azaltılması amacıyla ameliyat sonrası jinekomasti atleti kullanılır.